Проектът Kinect2 Scratch  показва как Kinect и Kinect  SDK могат да се използват за включване в образованието на забавен и вълнуващ елемент.

Какво е Scratch ?

Scratch е език за програмиране, който позволява лесно да се създават  собствени интерактивни истории, анимации, игри и музика, които да се споделят  в интернет.

Тъй като младите хора  създават и споделят Scratch проекти, те развиват важни математически и компютърни умения, като същевременно се учат да мислят творчески, да работят в екип.

Сега си представете, че  добавяте и Kinect  … (И си представете,как светват очите на хлапетата…)

Kinect 2 Scratch

За да включите кинект към  Scratch проектите си, ви е необходим софтуерът  Kinect2Scratch. Той позволява да бъдат изпратени данните от Microsoft Kinect към Scratch.

Софтуерът използва Microsoft Kinect SDK beta 2. Новата версия е само за Windows 7  и изисква Kinect със собствено захранване и USB кабел и MS Kinect SDK beta 2 .

Стъпки:

 1. Трябва да имате Windows 7 (която и да е версия);
 2. Изтеглете и инсталирайте MS Kinect SDK beta 2 (линк за изтегляне има посочен в долните публикации);
 3. Изтеглете и инсталирайте  Net 4 Redistributable;
 4. Уверете се, че всички Windows актуализации са инсталирани;
 5. Включете Kinect в компютъра си;
 6. Изтеглете и инсталирайте Scratch;
 7. Изтеглете и поставете Kinect2Scratch някъде в компютъра си (например на работния плот);
 8. Изтеглете, разархивирайте и копирайте следните файлове в папката Scratch проекти (in Documents\Scratch Projects) Scratch Sample Projects ;
 9. Пуснете Kinect2Scratch и кликнете на Launch Kinect;
 10. Застанете (или някой друг да застане)  пред  вашия Kinect така че скелета в Kinect2Scratch     да се появи. Може да се наложи да  накланяте Kinect (внимателно!);
 11. Щракнете върху Connect to Scratch;
 12. Заредете Scratch и след това пуснете един от примерните файлове. Щракнете   върху зеления флаг и започнете забавата;
 13.   Накрая, погледнете изходния код в примерни файлове, за да разберете как да промените кода за вашите собствени програми.

Информация за проекта: http://scratch.saorog.com/

Една моя модификация – http://dox.bg/files/dw?a=52c386b8b4  Трябва да се съберат 15 ябълки. Хамбургерите не носят точки. Пропусната ябълка -отнемат се точки.

Една страхотна лекция на Стивън Холуел.