Повечето учители, които ще прочетат този пост,  са научили или са присъствали на представянето на Jumpido вчера/17.11.2012/. Исках да  напиша впечатленията си още  вечерта, но прецених, че емоциите само ще попречат да опиша правилно мислите, които ме споходиха по време на демонстрацията.

За тези, които не знаят, Jumpido е образователен софтуер по математика на фирма Нимеро, предназначен за 1-4 клас.

Ще си позволя една ретроспекция….

Преди една година, след обучение с Енвижън  в Карлово, Кирил Русев сподели, че екипът му има идеи да разработва продукти с кинект. Аз още не бях пробвала кинекта в класната стая и се чудех дали въобще да се захващам…

Следващият момент беше участието ни с Деси Миленкова на Европейския форум в Лисабон. На европейско ниво нямаше още дори индикации за сериозна разработка с кинект за образованието, а така ни се искаше да видим опит, който да ни окуражи да продължаваме да пробваме…

В краят на миналата учебна година, в новия офис на фирма Нимеро, /със забрана за разпространение на информация :)/ се събрахме шепа хора, пред които бяха демонстрирани първите идеи на екипа…. Тогава си казах, че има шанс кинект да е част от арсенала на българския учител.

Видях в „плът и кръв“ първите разработки на екипа, които бяха демонстрирани на втората конференция на Енвижън, а след това имах удоволствието да предоставя възможност и на учениците си да пробват първите 3 игри на 20 септември…..

И така ..се връщам на вчерашната дата… давайки си сметка, че са изминали 2 месеца от последния ми поглед върху продукта, а работата, която е свършена е огромна… Вчера… 50 български учители от 17 града в цялата страна станаха свидетели на представянето на първия български продукт с кинект за образованието. Всички те ще зарадват учениците си с истинско емоционално преживяване, внасяйки  Jumpido в класната стая…

Какво ме впечатли:

Продуктът вече си има своя шапка и завършен вид. Страхотна работа е свършил екипът по графичен дизайн! Интерфейсът и на  менютата и на игрите е много приятен и ще грабне учениците. Браво и на програмистите! Не спирайте да раждате идеи, моля ви! Чакаме програми и за горен курс!

Структурата на Jumpido е много добре обмислена, като се започне от избора на теми по математика от материала за 1-4 клас/ в демо версията темите са  само 6, но в пълната версия ще са 24/ и се стигне до подбора на игрите за всяка от тях, който е изключително важен, тъй като трябва да е съобразен с психическите и физическите възможности на децата в различна възраст. А това е налице.

Градация има  и по време на игрите. При отговаряне правилно и бързо на няколко поредни задачи, програмата вдига нивото на трудност. Нещо, което е важно за образованието, но е познат момент и от игрите, които обичат учениците. Част от игрите са за екипна работа, а други са със състезателна насоченост. Те са изключително  важни за развитие на навици за самооценка и възможност за възпитаване на навици за работа с друг ученик, на взаимопомощ и мн. др. На какво ще се набляга е вече в преценката на учителя.

Видях много нови и познати идеи, но всички те са вплетени по много оригинален начин!

Като цяло, софтуерът е изграден в духа на игрите за кинект и xbox 360. Ако учениците вече са пробвали тези игри, ще им е изключително лесно да навигират и играят с Jumpido, но дори и да не са имали досег с кинект, няма да имат проблем към приспособяването.

Игрите са доста разнообразни и предоставят различна физическа активност наред с образователните им достойнства. Възможностите за развитие  на различните видове интелигентност и емоционалност при учениците е силно допълнение към тях.  Именно в това е и силата на кинект.

Това са изводите ми на пръв поглед- повече при изпробването на Jumpido в училище !:)

Очаквайте пълния пакет на 10.12.2012 г. Продуктът ще е наличен на български и английски език!

За мен тази година очакване беше много дълга…., но екипът на Нимеро обещава да не спира с изненадите!!!!!

Повече за Нимеро – http://www.nimero.com/about

Повече за Jumpido – http://www.jumpido.com/ , cтраничка във фейсбук – http://www.facebook.com/Jumpido

Снимките в публикацията са взети от http://www.facebook.com/Jumpido