Ако до този момент съм показвала готови игри за Scratch и кинект, то сега съм ви подготвила един шаблон.

„Помогни на вещицата“ е шаблон за създаване на тестови игри. Предоставя възможност за 10 въпроса с по 3 варианта на отговор. Когато създавах шаблона, водещото беше да намеря начин всеки, който го ползва след това, с елементарни познания по Scratch, да съумее да добави свои въпроси и отговори. Тук няма да намерите голяма вариативност, но лесно ще променяте въпросите и отговорите за нов тест, като добавяте нови костюми за полетата с вариантите на отговори и за въпроси.

При стартиране на играта, играчът има 30 секунди да се  запознае с упътването.1

Движейки се вляво или дясно, играчът предвижва вещицата по полето. За да отговори на поставения въпрос, той трябва да вдигне ръце над главата си. Вещицата ще стреля с огнено кълбо по мишената над която е. Когато кълбото удари един от отговорите, той ще се маркира в зелен цвят. Ако учителят прецени, че ученикът е отговорил правилно, му присъжда точка с натискане на „Space“.

Създадена е възможност да се преминава от въпрос към друг въпрос без да се отсъжда точка с натискане на стрелка нагоре.

Причината да не се отчита автоматично резултат е във възможността по-лесно /без особени знания/ да се добавят нови въпроси и отговори, а и възможността при грешен отговор, учителят да предложи на обсъждане допуснатата грешка с класа или
да даде възможност на друг ученик да поправи грешката.

2

Играта е доста забавна и може да се използва по всички предмети, в които искате да препитате учениците, но по забавен и по-различен начин.

За да видите как да разработите свои задачи и отговори съм  задала два такива в играта.

С натискане на „Space“ или стрелка нагоре преминавате към  нова задача и отговори към нея.

Sprite 1, sprite 2, sprite3 и sprite5 са съответно полетата за отговори и полето за въпрос. За да ги промените, щракнете   два пъти върху някое от тях.

Отворете „костюми“. От полето изберете един от десетте костюма и натиснете на редактиране. Отваря се прозорец подобен на Paint. В него можете да редактирате или добавите текст/картинка по ваш избор. Направете промените във всички полета, съобразявайки се с костюмите на задачата и на отговорите. Копирайте костюми, ако искате да добавите още задачи и отговори.

И това е-ще си имате готова игра за избрана от вас тема и предмет с колкото са ви  необходими въпроси, а и ще използвате иновативният за образованието кинект :).

3За повече въпроси – коментирайте тук.

Изтегли – http://dox.bg/files/dw?a=8c241b51ec

Как да използвате кинект със Scratch – https://wekinectinghistory.files.wordpress.com/2012/11/d180d0b0d0b7d180d0b0d0b1d0bed182d0b2d0b0d0bdd0b5-d0bdd0b0-d0bfd180d0bed0b4d183d0bad182d0b8-d181-kinect2scratch.pdf

В края на документа ще намерите препратки към съответните програми, които трябва да изтеглите.

След като сте изтеглили и инсталирали Scratch и Kinect2Scratch/обърнете внимание на настройките/ и сте се уверили, че кинекта ви работи, просто щракнете 2 пъти върху изтегления файл на шаблона. Той ще се отвори в Scratch. Разрешете използването на сензора/излиза прозорче на което трябва да натиснете OK/. За да стартирате играта с кинект – включете кинект към компютъра си, отворете и стартирайте Kinect2Scratch. Отворете играта на цял екран /това става с бутон в горният десен ъгъл на програмата, подобен на този за слайдшоу при PowerPoint/, натиснете зеленото знаменце и се забавлявайте. Излизате от цял екран с Esc