Една от най-използваните възможности за работа с кинект е представянето на презентации. Хората предпочитат да не отделят вниманието си от аудиторията, а кинект прави това възможно.

Често ми задават въпроса:“Как ще реагират учениците, ако започнем да ръкомахаме така пред тях?“-ами рискувайте и пробвайте! Със сигурност ще привлечете вниманието им! А магията от смяната на слайдовете с действие на ръцете ще ги впечатли.

В блога има представени няколко емулатора, които дават възможност за контрол над презентации в PowerPoint, но в последно време се появиха нови, които имат интересни възможности и посока за развитие.

 MUANCE е разработка на руската компания «Си-БЛЮЗ». Едно от предимствата на продукта им е възможността вие да определите кога да стартира следенето на д ръцете. Хората, които ползват подобни продукти ще ме разберат.. За съжаление програмата е платена. Предлага се пробна пълнофункционална  версия с изскачащ рекламен банер. Компанията предлага и софтуер за контрол над Windows с кинект.

appicon_40PresentationAid е малка програма, които се използва заедно с презентационен софтуер. Целта й е да свърже най-често използваните жестове на тялото с Microsoft Kinect, и да ги превърне в действия на клавиши или команди за  презентационния софтуер.

Най-често използвания софтуер за презентиране е Microsoft PowerPoint, но приложението не е ограничава само с него. Можете да го използвате с почти всеки презентационен софтуер или дори да използвате жестовете с напълно различно приложение. Работи дори с придобилия популярност Prezi. Създателят на програмата смята да добави и възможност за подчертаване и нотиране в следващите версии.

PresentationAid има изчистен дизайн, така че е лесен за конфигуриране и използване. Всичко, което трябва да направите е да инсталирате Kinect SDK , да включите  Kinect  и да стартирате приложението. Всичко работи перфектно само с изваждането от кутията! И е безплатно.

splashАко нямате желание да ръкомахате много с ръце, то може би ще предпочетете добрият стар  KineSis. Програмата е изключително интересна и предлага любопитна визуализация на презентиращия. Ще ви се наложи да импортирате вашата презентация в KineSis, за да можете да я контролирате. Тук  контролът е с прозрачни бутони, които се визуализират около ръцете ви.  Така ще избегнете частично ръкомахането, но ефектът върху публиката ви ще е не по-малко поразителен. Софтуерът е с безплатен лиценз.