Ако първите ми впечатления от пробната версия бяха добри, то в платената версия, явно, някои ограничения се премахват. Чувствителността на докосване се подобри, както и бързодействието. Значително се подобриха и мултитъч реакциите.

guide

Пробвах зуум ефект в гугъл карти и бинг карти – отговорът на действието / с два пръста/ беше много бърз и точен. Пробвахме и въвеждане на текст с виртуална клавиатура. Реагира доста добре.

Определено е необходимо да се подобри начина на калибрация, който предоставя софтуера.  На този етап използвам само с един кинект на проекция от около 60″  и повече / Вероятно би бил страхотен ефектът с windows 8, но се налага да се мъча с  windows 7, където бутоните в програмите не са съобразени много за тъч…/. При по-осветена стая се наблюдава известно разминаване в мястото на натиск и мястото, където се намира и реагира курсора. Вероятно, това би се решило със свързването на втори кинект в срещуположния ъгъл на дъската, така, че  да се засича информацията за положението на пръста при докосване на повърхността и от двата сензора. Но, на този етап, имам само един кинект и мога само да предположа какъв ще е ефекта с два.

Съвети:

1. Задължително да се използва в по-затъмнена стая. Голямото количество слънчева светлина обърква инфрачервената камера и дава неточности при докосване.

2. Веднъж калибрирана, дъската може и да не се калибрира повече, стига кинект и проекторът да не се местят.

3. Прочетете внимателно упътването за инсталиране и калибриране от сайта на програмата. Там са дадени много добри съвети как да процедирате при неточности.

pic1

Какво спестявате и какво печелите:

1. Общата стойност на кинект(един брой) и софтуер(за един компютър) излиза около -386 лева. Похарчените средства са значително по-малко дори на фона на интерактивните дъски с писалки, които са около 800-1000 лв. За мен това си е важен аргумент.

2. Ако училището притежава вече кинект- разширявате неговото използване /всяка инвестиция трябва да си заслужава и да се използва пълноценно/.

3. Възможността да спестите от батерии (за писалки, за нинтендо ремоо контролер, дори за маркери за бяла дъска и да ги замените с едно устройство, предоставящо нов начин на взаимодействие с компютър и учебно съдържание и т.н).

4. Лесно можете да си пренесете устройствата и да монтирате тъч дъската в друга стая или да използвате кинект за други дейности. Не е необходимо да отделяте специално място в стаята за тази дъска. Тя действа върху повърността на бялата дъска, която имате вече монтирана в стаята си, и лесно се демонтира – спирате софтуера, откачате кинекта от компютъра и готово.

5. Можете да я прилагате в обичайните часове, в които използвате презентации, забавни флаш игри, достъпвате до интернет съдържание и каквото ви хрумне, но вече по нов и доста атрактивен начин.

Това не е реклама на софтуер! Просто си споделям мислите. Със сигурност ще използвам такава дъска през тази учебна година /след като ми сложат новите щори в компютърния кабинет/:).

Версията на софтуера е едва 1.4. Има посоки, в които да се развива, но и в този си вид е доста добър и работи. По моя преценка, това е  най-доброто и полезно приложение за образованието, облягащо се на технологията  кинект.

Можете да прочетете повече в предходния пост.

Хвърлете едно око на клипчето, заснето от проведени уроци с ученици. За тях тъч дъската вече не е недостижима новост.

touchlesstouch.com – връзка към сайта